Pečení perníčků

16. 12. 2016
Rok se s rokem sešel a my mohly opět s klientkami napéct perníčky.
Práce nám šla od ruky.
Trochu zajímavostí o perníku:
Perník má velmi starobylý původ. Pečivo z medu a mouky znali již v Egyptě, antickém Řecku a Římě. Konkrétní zmínky o výrobě perníku se v Evropě objevují již ve 13. století. První zmínka o perníku v Čechách pochází z doby lucemburské, z roku 1335. Tehdy se perník prodával při svátcích a posvícení v Turnově. 
Tradiční perník, který se peče v domácnosti na Vánoce, získal název odvozením od staročeského přídavného jména "perný," "peprný". Perník je pečivo kořeněné, za starých časů i pepřené. V Německu dosud perníku leckde říkají stejně - "Pfefferkuchen", pepřené pečivo.
                                                                   
Výsledek obrázku pro perník klipart bez pozadíVýsledek obrázku pro perník klipart bez pozadí
P1010224.JPG
P1010227.JPG
P1010230.JPG